Castell de Santueri
Mallorca

Santueri, la seva descripció

El Castell de Santueri es troba a la Serra de Llevant, al terme municipal de Felanitx (Mallorca). Presenta una superfície total de 4,26 ha i se situa al cim del Puig que li dóna nom, a una alçada de 423 m sobre el nivell del mar. Aquesta situació estratègica li permetia controlar una àmplia extensió de terra, així com nombroses zones de desembarcament, entre les que es troba  Portocolom, un dels ports més importants de la costa del Llevant mallorquí. L'orografia i el sistema de muralles adaptat als penya-segats converteixen al Castell de Santueri en una de les tres fortificacions anomenades castells roquers de Mallorca.

Tot i que aquesta zona tingué un ús continuat des de la prehistòria, gairebé totes les restes conservades actualment són d'origen medieval. Des de principis del segle XIV es va sotmetre al castell a nombroses reformes que van afectar substancialment les possibles restes romanes, bizantines i islàmiques que s'hi podrien haver conservat.

Les seves muralles, refetes pràcticament en la seva totalitat el 1348, comptaven amb  370 merlets i actualment presenten una longitud aproximada de 300 m, tot i que bona part no són visibles des de l'interior. Inserides en els llenços de muralla, se situen tres torres quadrades defensant diferents punts i una torre circular coneguda com a Torre d'Armes o Torre de l'Homenatge.

A més, comptava amb molts elements defensius a banda dels merlets, com ara espitlleres (obertures rectangulars llargues i estretes practicades als murs per a disparar), adarbs (passos de guàrdia dalt de les muralles) i matacans (estructures sobre mènsules, en forma de parapet).

En el seu interior es va adequar un espai per suportar llargs setges, amb una extensió de terra apta per al cultiu, nombrosos magatzems, un important sistema hidràulic format per almenys sis aljubs i un pou, una capella, un forn, diversos molins de sang (moguts per bísties), una cuina, estables i nombroses estances que, malauradament, no s'han conservat però que apareixen citades en les fonts escrites en relació a les seves contínues reparacions.

En definitiva, ens trobem davant d'un Monument,  declarat Bé d'Interès Cultural el 1949, amb un valor històric y patrimonial de primera magnitud, pendent de revelar els seus secrets.

Al llarg de la visita podreu contemplar i gaudir, a part de les ruïnes del castell, d'unes extenses i magnífiques vistes de Mallorca i, en temps propici, veure l'illa de Cabrera i, fins i tot, albirar l'illa de Menorca.

        

Correo
Asignación