Castell de Santueri
Mallorca
 

Panell B: Torre de l'Homenatge

Des d'aquest punt s'accedeix a la Torre d'Armes o de l'Homenatge. Es tracta de la torre més alta de tot el castell; de planta circular, té un diàmetre exterior de 6,10 m i una alçada exterior d'uns 14 m.

Construïda en els anys 1316-1317, se situa entre els llenços de les murades i descansa directament sobre la roca.  Presenta  una entrada característica feta de pedra picada i una construcció del llindar (la part inferior de l'obertura) força interessant; es poden observar els sistemes d'ancoratge i tancament de la porta, en concret les quatre pollegueres (peces amb un ull on entraven els eixos, sobre el quals girava una porta de dos fulls).

A l'interior de la torre podeu descobrir la seva composició primitiva en tres cossos, amb les marques dels diferents pisos: dos sobre la rasant actual (amb un diàmetre interior de 4 m), un altre de subterrani (de 3 m de diàmetre), potser emprat com masmorra,  nou espitlleres de 1,20 m d'alçada (les obertures per a que hi entrés llum i per a disparar), i a dalt, la cúpula, de magnífica factura.

Les fonts històriques documenten nombroses obres de restauració realitzades a la torre; així, el 1329, es va afegir el matacà que recorre l'exterior i, posteriorment, el 1489, es va realitzar la cúpula de casquet esfèric  —recentment restaurada el 2011— , que va substituir a l'anterior coberta, un terrat que datava del 1452, ja que  "havia caigut, estava en gran perill i gran ruïna". A més de la cúpula, es va restaurar el 2011 un lateral del cos de la torre, en molt mal estat.
 


Algunes fonts parlen d'un escut que estaria situat a la clau d'aquesta cúpula, que la tancaria totalment, i que recordaria l'ensenya de Nunyo Sanç, Comte del Rosselló i la Cerdanya, cavaller que acompanyà Jaume I a la Conquesta de Mallorca el 1229, i que fou propietari del castell fins a la seva mort el 1241,  moment en que passà a mans reials.  Es creu que l'última planta estaria destinada al guaita o al res-ponsable del castell, ja que podria connectar, a través d'un accés, amb l'adarb (el camí de ronda o pas de guàrdia) de les muralles a les que s'adossa.

Exteriorment és molt similar a la coneguda torre Leonina del Vaticà de Roma (segle VIII), i possiblement la Torre de l'Homenatge serví de model a les torres predials que a partir del segle XVI es construïren a Felanitx entre el castell i el litoral.

La tradició oral parla de que, envers 1459, al castell, i concretament en aquesta torre, romangué el Príncep Carles de Viana  —fill de Joan II de Navarra, i germà del futur rei d'Aragó,  Ferran el Catòlic— , bandejat a Mallorca per ordre del seu pare. A partir d'aquesta tradició i altres elements, alguns defensen de forma vehement la hipòtesi de que Carles de Viana fou el pare de Cristòfor Colom, el descobridor d'Amèrica, fruit d'una relació amb una jove de Felanitx anomenada Margalida Colom.

 

 

B. Torre del Homenaje

Desde este punto se accede a la Torre de Armas o Torre del Homenaje. Se trata de la torre más alta del castillo, es de planta circular y tiene un diámetro exterior de 6,10 m y una altura de unos 15 m.  

Construida en los años 1316-1317, se sitúa entre los lienzos de las murallas y descansa directamente sobre la roca. Tiene una entrada característica, hecha de piedra tallada, con una realización del umbral muy interesante; se pueden observar todavía los sistemas de anclaje y cierre de la puerta, en concreto los cuatro quicios (piezas con un ojo en las que entraban los ejes sobre los que giraba una puerta de dos hojas).

El interior de la torre nos permite descubrir su composición primitiva en tres cuerpos, con las marcas de los diferentes pisos: dos sobre la rasante actual (con un diámetro interior de 4 m), otro subterráneo (de 3 m de diámetro) (quizás empleado como mazmorra), nueve aspilleras de 1,20 m de altura (para que entrara luz y para disparar), y arriba, la cúpula  de casquete esférico, de magnífica factura. Las fuentes históricas documentan numerosas obras de restauración realizadas en la torre. Así, en 1329, se añadió el matacán que recorre el exterior y, posteriormente, en 1489, se realizó la cúpula —restaurada en 2011—, que sustituyó a la anterior cubierta, una azotea  del año 1452, ya que "había caído, estaba en gran peligro y gran ruina". 

Además de la cúpula, se restauró en 2011 un lateral de un cuerpo de la torre, en muy mal estado. Algunas fuentes hablan de un escudo que estaría situado en la clave de esta cúpula, que la cerraría totalmente, y que recordaría la enseña de Nuño Sanç, Conde del Rosellón y la Cerdaña, caballero que acompañó a su sobrino Jaime I en la conquista de Mallorca en 1229, y que fue propietario del castillo hasta su muerte en 1241. Se cree que en origen, la última planta estaría destinada al vigía o al responsable del castillo, ya que podría conectar, a través de un acceso, con el adarve o paso de guardia de las murallas a las que se adosa.  

Exteriormente es muy similar a la torre Leonina del Vaticano (siglo VIII) de Roma, y posiblemente la Torre del Homenaje sirvió de modelo para las torres prediales que a partir del siglo XVI se construyeron en Felanitx entre el castillo y el litoral.

La tradición oral habla de que en Santueri, hacia 1459,  y concretamente en esta torre, permaneció el Príncipe Carlos de Viana —hijo de Juan II de Navarra, y hermano del futuro rey de Aragón, Fernando el Católico—, desterrado en Mallorca por orden de su padre. A partir de esta tradición, junto con documentos, algunos defienden de forma vehemente la hipótesis de que Carlos de Viana fue el padre de Cristóbal Colón, el Descubridor del Nuevo Mundo, fruto de una relación con una joven de Felanitx llamada Margalida Colom.

 

B: The Homage Tower

The tower of arms, or Homage tower, is the highest tower in the castle; it's circular and has an outer diameter of 6.10 m with an outer heigth of about 15 m.
    
This building, dating from 1316-1317, is among the lines of ramparts, and rests directly on the rock.   It has an entrance made of stone, which features an interesting threshold construction;  so you can see the door's anchoring and closing systems, in particular the four pieces with a hole for entering the axes about which a door of two sheets revolved. Inside the tower you can see their  primitive inner composition into three sections, with the different brands of flats: two above the entrance's ground (with an internal diameter of 4 m), and an underground section (of 3 m internal diameter) , —and perhaps it was used as a dungeon—, and nine loopholes with 1.20 m tall (that is, the long and narrow rectangular openings practiced on the wall in order the light to came into, and also to shoot arrows using bows or crossbows), and, above, looking upwards, the superb dome, that originally was covered totally.
    
Historical written sources record numerous restoration work in the tower. For example, in 1329, the machicolation —that is, the outside walking, or tower's parapet— was added, and then in 1489 there was constructed the spherical dome, which replaced the previous cover —a roof dating from 1452, "since it had fallen, was in great danger and great ruin", as the written sources recall. The dome and the wall were recently restored in 2011.
    
Also, many sources speak of a shield that would be located in the key of this dome, which would be the teaches of knight of count Nunyo Sans, who accompanied the King James I in the conquest of Majorca by the catalans in 1229, and who owned the castle until his death in 1241, when the castle came to royal hands. It is believed that, originally, the top floor would be for the castle's watcher, or its responsible, as it could be connect, through an access, with the parapet or the guard pass of the walls to which is attached.
    
The exterior is very similar to the Vatican's Leonina tower (of the 8'th century) in Rome, and served as a model in the towers built in XVI century in Felanitx between the castle and the coast.
    
The oral tradition tells that around 1459, remained locked in the castle, and particularly inhabited this tower, Prince Charles of Viana, son of King John II of Navarra, —and brother of King Ferdinand  of Aragon, the Catholic—, which was banished to Mallorca by his father. From this tradition and supporting documents, some defend the hypothesis that Prince Charles of Viana fathered Christopher Columbus, the America's discoverer, as result of a relationship with a young woman of Felanitx, named Margalida Colom.
 

 
Correo
Asignación